The Body Buddy - Welke kwark is de beste keuze?

6nov.2016 bootcamp Kardinge Esther de Boer klein formaat LSfotografie 43

 

 

melk

 

Welke kwark is de beste keuze?

De laatste tijd krijg ik van verschillende personen de vraag: Welke kwarksoort is het beste?
Er kwam een leuk en interessant zoektochtje uit voort en ik had weer 'voeding' voor een blog.

Kwark in het algemeen
Eerst zijn er een aantal zaken die handig zijn om te weten en daarna zal ik diverse soorten met elkaar vergelijken.
Is kwark 'gezond'? Mijn wedervraag aan jou: 'Wat bedoel je met 'gezond'?' 
Mijn mening over wat is gezond is het volgende: Wat de natuur ons heeft geboden, producten die niet bewerkt zijn, krijgen van mij de stempel: 'gezond'. Dus ik heb het over: groenten, fruit, onbewerkte vleessoorten, vissoorten, peulvruchten, noten, enz. En ik heb het nu totaal niet over calorieën (de energie die in producten zit).

Is kwark een bewerkt product?
Op de volle en magere kwark naturel verpakkingen staat geen ingrediëntenlijst, dit betekent dat het een 'natuurlijk' product is. Is het dan onbewerkt? Magere kwark wordt bereid met magere melk. Alle andere kwarksoorten krijgen een extra stap in de bereiding. Bij halfvolle en volle kwark wordt melkvet of room toegevoegd. Er zijn mensen die zo puur mogelijk willen eten, zij kiezen voor volle melk i.p.v. magere melk, omdat magere melk gemaakt wordt door vet uit de volle melk te halen. Nu lees ik dat het bij kwark andersom is. Van magere melk wordt magere kwark gemaakt en er wordt room aan toegevoegd om er volle kwark van te maken.

Maar dit klinkt raar. Van magere melk wordt magere kwark gemaakt... Maar magere melk wordt gemaakt door vet uit de volle melk te halen... Dus de melk wordt wel sowieso eerst bewerkt om magere melk en vervolgens magere kwark te creëren.... 

Het lijkt mij goed om in het onderzoek een stap verder terug te gaan. Hoe komt de melk ook alweer uit de koe in de supermarkt?

In een ver, heel ver verleden op de basisschool heb ik dit geleerd, hmm hoe zat het ook alweer? Google brengt mij bij: Schooltv, geniaal.
In een filmpje van 1,5 minuut krijg ik het volgende te zien en te horen:

Koeien worden gemolken. De melk wordt in een melkkoeltank bewaard en m.b.v. vrachtwagens naar de fabriek gebracht. In de melkfabriek wordt de melk eerst afgeroomd dit betekent dat het vet wat in de melk zit eruit wordt gehaald. En later wordt er weer vet toegevoegd om magere, halfvolle of volle melk te creëren. Het melk wordt gepasteuriseerd, dit betekent dat de melk tot meer dan 70 graden wordt verwamt, op deze manier gaan de ziekmakende bacteriën dood. Daarna wordt de melk snel weer koud gemaakt. In een machine wordt de melk door hele kleine gaatjes geperst. Zo worden de vetbolletjes zo klein dat ze niet meer bovenop de melk drijven, maar vermengd worden. Daarna gaat de melk in pakken of de melk wordt gebruikt om andere producten te maken.

Er wordt dus niks toegevoegd, er wordt alleen iets uitgehaald. Er vindt dus een bewerking plaats, maar als je het mij vraagt niet 'negatief'.
Naast 'de bewerking van producten' wordt er ook vaak gesproken of melk goed of niet goed is voor ons lichaam. Er zijn vele discussies gaande. Melk zou wegens financiële redenen op de markt gebracht zijn. Melk was namelijk niet schaars en geld wel. Jaar in jaar uit, generatie op generatie is er geroepen dat melk je naar een goede gezondheid helpt, dus dan wordt het echt de waarheid. "Melk is goed voor elk" en "melk, de witte motor", zelfs de mensen van mijn generatie kennen deze slogans ;-)

Vroeger werd er gezegd: 'In melk zit calcium wat goed is voor de botten, melk sterkt de gezondheid en melk helpt tegen osteoporose'. Tegenwoordig zijn er vele weerleggingen: het valt nog maar te bezien in hoeverre melk echt helpt tegen botontkalking. Dat komt door de grote hoeveelheid fosfor die het bezit. Om die te kunnen verwerken, haalt het lichaam juist ook calcium uit de botten. In moedermelk zit veel lactose en is nodig voor de groei en de ontwikkeling van de baby. Moedermelk heeft natuurlijk een hele andere samenstelling dan koeienmelk. Kinderen en volwassen hebben lactose niet nodig, dus waarom nog melkproducten gebruiken?

Waarom roept het Voedingscentrum dat wij zuivel nodig hebben? Tegenwoordig heeft het Voedingscentrum het trouwens over magere en halfvolle producten. Er worden ontzettend veel producten m.b.v. melk gemaakt, draait het nog steeds om geld?

Interessant, interessant.... Je mag je eigen mening erover vormen ;-)

Terug naar: KWARK.

Ik en vele andere vegetariërs zijn 'NEP-vegetariërs'. Want vele kwarksoorten zijn NIET vegetarisch. De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel wordt toegevoegd. Na 24 uur verzuren en stremmen op kamertemperatuur wordt de massa gesneden en in een kwarkzak uitgelekt. Er blijft ongeveer een derde van de beginhoeveelheid over. Deze massa wordt daarna goed geroerd. Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de lebmaag van kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij, dus niet geschikt voor vegetariërs. Alleen als er op de verpakking staat dat de kwark geen stremsel bevat, is het vegetarisch. Stremsel zit ook in vele kaassoorten.


Waarom eet ik kwark?
Omdat er relatief behoorlijk wat eiwitten inzitten, omdat er relatief weinig calorieën inzitten en omdat het relatief goed vult.

Ik ga diverse kwarksoorten voor je vergelijken.
Ik ga hierbij letten op het volgende:
ingrediëntenlijst, hoeveelheid eiwitten, hoeveel vetten hoeveel koolhydraten 'waarvan' suikers en calorieën.
Let's GO!

Ik begin met de magere kwark, voedingswaarden per 100 gram:

 

magere kwarksoorten

 

Klopt, er zijn nog veel meer kwarksoorten. Maar ik heb besloten om 6 kwarkjes met elkaar te vergelijken. Nee... kwarkjes, geen kwakjes, viespeuk! ;-)
Wat mij betreft is Almhof de 'grote loser'. Relatief veel maar koolhydraten waarvan suikers en relatief veel calorieën.
In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet.

 

Door met de volle kwarksoorten, voedingswaarden per 100 gram:

volle kwarksoorten 

Die Melkan van de Plus/Spar/Dirk valt buiten de boot met maar 5,7 gram eiwitten per 100 gram en meer koolhydraten waarvan suikers dan de rest, relatief weinig calorieën voor een volle kwarksoort, maar ik was door de andere getallen al afgehaakt ;-)
Wat mij betreft gaat het tussen de Demeter, zuiver zuivel van de Ekoplaza en alweer de Campina wat betreft de volle kwark. Zuiver zuivel is bereid met vegetarisch stremsel, dikke pluspunten. En de Campina volle kwark smaakt naar slagroom, die is zoooo lekker!

 
Door met de 'smaakjes' kwarksoorten. Mager, halfvol en vol. Ook hierbij voedingswaarden per 100 gram:

diverse kwarksoorten

Hier wil ik niet al te veel woorden aan wijden.... Ik denk dat de halfvolle kwark van Mona wel genoeg laat zien. Er staat een hele banaan op de verpakking en vervolgens zit er 1% bananensap in, OMG! En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram. En als je het nog niet wist... De World Health Organisation geeft aan dat het verstandig is om niet meer dan 50 gram koolhydraten waarvan suikers per dag binnen te krijgen. Dus even 300 gram Mona halfvolle kwark, je zit niet vol, maar wel vol met suikers.

Samengevat:

Van deze drie opties is magere kwark de beste keuze! Meeste eiwitten, minste vetten, minste calorieën en het minst bewerkt. Wil je afvallen of op gewicht blijven dan zeg ik: 'neem magere kwark'. Ga voor de Campina milde kwark naturel of de magere kwark van de Lidl.

Wil je aankomen neem dan volle kwark. Meer vetten, meer calorieën en relatief nog best wat eiwitten. Ga naar de Ekoplaza voor de vegetarische variant of neem de Campina volle kwark die echt naar slagroom smaakt. 

Heb je schijt aan je leven, wil je zoveel mogelijk suikers, toevoegingen en gelatine naar binnen werken? Ga dan absoluut voor kwark met smaakjes!

 

Wist je dat The Body Buddy een heel tof kookboek heeft met een uniek calorieconcept zodat jij kan afvallen en kan blijven eten volgens je huidige voedingspatroon?

Check mijn kookboek!

Vul de kortingscode: thebodybuddykookboek15 in en krijg 15% korting op je aankoop.

 

 

 

  • Esther is een super leuke meid, die je stimuleert om door te gaan, en daarnaast geeft ze ook goede begeleiding. Ze weet precies waar ze mee bezig is, en je ziet aan alles dat ze het met passie doet.
    Femke Thole
  • Esther de Boer bezit alle kwaliteiten van een goede trainer. Haar trainingen zitten perfect in elkaar, vol variatie in oefeningen en trainingsvormen. Bootcamp heeft mijn leven veranderd!
    Donald van der Werff
  • Het is Esther gelukt om mij plezier te laten beleven in het sporten en mijn gestelde doelen zijn behaald, zonder haar zou me dit nooit gelukt zijn!
    Hanneke Oostendorp

KvK:  56945353 BTW-id: NL001398892B63 Melisseweg 17F 9731 BM Groningen E-mail: info@thebodybuddy.nl tel: 06-21448196