The Body Buddy - laat je brein maar 'lullen'

6nov.2016 bootcamp Kardinge Esther de Boer klein formaat LSfotografie 43

laat je brein maar lullen

LAAT JE BREIN MAAR 'LULLEN'

Als Personal Trainer spreek ik dagelijks met mensen (vooral dames) over voeding, training en mindset.

Ik zie een patroon en ik voel een aantal 'pijnpunten'.

Dit komt vaker terug:

1. 'Ik heb al zoveel geprobeerd'.
2. 'Ik begin op maandag gezond te leven: sporten en eten voorbereiden en niet snoepen. Op donderdag moe thuis van het werk, ach een zak chips o.i.d. kan wel. En vrijdag denk je laat maar zitten, nu maakt het toch niks meer uit. Dus het boeit toch niet meer wat ik eet en drink in het weekend. Volgende week opnieuw'.
3. 'Ik ben te moe, ik heb geen zin, het regent, ach het lukt me toch niet, waarom zou het ditmaal wel lukken, ik doe toch liever wat anders, ik moet er eerst motivatie voor hebben, 1 x per week sporten heeft toch geen zin, ik moet nog even wachten op het juiste moment.

Herken je dit?
Wil je hier vanaf?
Doe dan iets met mijn antwoorden:

1. Proberen.... hoor jij wel eens mensen om je heen zeggen: 'ik probeer op tijd te komen' of 'ik ga proberen om de opleiding te halen'.
Verban het woord PROBEREN uit je leven! Vanaf nu gebruik je dat woord nooit meer! Want proberen is een zwak woord, als je zegt: 'ik ga .... proberen', dan is het altijd oké als je het doel niet bereikt, je ging het immers alleen maar proberen. Bij 'proberen' kun je altijd excuses verzinnen, het woord brengt zoveel onzekerheden met zich mee.
Kortom, vanaf nu ga jij gewoon: doen!
Ik ga deze week 3 x sporten! (i.p.v. ik ga proberen om deze week 3 x te sporten);
Ik ga deze week niet snoepen! ( i.p.v. ik ga proberen om deze week niet te snoepen).
En vervolgens daadwerkelijk doen! Ben INTEGER! Zeg wat je gaat doen.... en doe het :)

2. Wat een energieverspilling om elke week weer OPNIEUW te beginnen. Stel realistische concrete doelen. Zet de doelen op papier, hang ze op de koelkast of op de deur in de wc en ga het daadwerkelijk uitvoeren. Stel niet het doel 5 x per week naar de sportschool en helemaal geen producten meer eten die bewerkt zijn en waar suiker aan toegevoegd is, als dit doel veel te ver van de huidige situatie ligt. Dan weet je zeker dat het niet gaat lukken en dat je dus elke week weer opnieuw moet beginnen.
Ga jezelf niet alles verbieden, dan gaat je brein keihard in de verdediging schieten en dat ga je niet winnen.
1 of 2 keer per week genieten van datgene wat je mega lekker vindt, wel in kleine porties. Het mag op dat moment gewoon, baal er niet van. Afbouwen als je hele grote porties junkfood gewend bent. Spreek voordat je naar een feestje gaat met jezelf af wat wel en niet mag, geniet er intens van, maar geniet vooral van de gezelligheid en de mensen om je heen.
Begin eerst eens met 1 of 2 keer per week sporten i.p.v direct 5 keer.
Je brein mag denken aan chocolade en aan chips. Je kan totaal geen zin hebben om te gaan sporten. Maar weet dat je niet altijd hoeft te doen wat je brein zegt. Je brein BEPAALT niet! Je denkt dat je brein 'heilig' is, dat alles wat je denkt ook zo hoort. Maar luister vooral niet te vaak naar je brein ;-) Je acties bepalen en creëren je resultaat. Je brein stuurt je naar comfort, je acties sturen je naar resultaat.

Heb zin in chips, maar eet komkommer en tomaat. Heb zin in netflix maar sta buiten te zweten tijdens een gezellige bootcamp workout.

3. Je brein verzint continue smoesjes, excuses en verhalen. Een deel van je brein (het zogeheten reptielenbrein) wil altijd comfort! Het breindeel wil dat je doet wat je altijd al deed. Het wil overleven in de situatie waarin jij zit. Hoe ongelukkig, of niet tevreden je ook bent met de huidige situatie... je brein wil dat je dat blijft doen. Wanneer jij maar blijft 'proberen', verlies je altijd van je BREIN!
Weet dat je brein liever kiest voor de bank i.p.v. hardlopen. Weet dat je brein er altijd voor wil zorgen dat het leven comfortabel is. Weet dat je brein voor kortetermijn plezier (chocolade, wijn en netflix) kiest i.p.v. voor je langetermijn doel! Weet dat er nooit een juist moment is, je brein verzint altijd weer nieuwe smoesjes, verhalen en excuses. Weet dat je brein ook na een maand of een jaar richting je doel werken, altijd op zwakke momenten weer terug wil naar het oude.
Weet dat motivatie hebben niet nodig is. Aan het begin zijn we altijd gemotiveerd, maar om resultaat te zien moet je veel en veel langer doorgaan, motivatie is dan allang weg.
Laat je brein maar 'lullen'!

En alles, ja echt met alles draait het om: consequent zijn! Dus week in week uit, dag in, dag uit. Niet alleen maar aan denken, maar daadwerkelijk doen!

Eén en al herkenning? Sla deze blog op en lees h'm op de momenten dat je brein voor comfort kiest en jij juist resultaat wilt.

 

 

  • Esther is een super leuke meid, die je stimuleert om door te gaan, en daarnaast geeft ze ook goede begeleiding. Ze weet precies waar ze mee bezig is, en je ziet aan alles dat ze het met passie doet.
    Femke Thole
  • Esther de Boer bezit alle kwaliteiten van een goede trainer. Haar trainingen zitten perfect in elkaar, vol variatie in oefeningen en trainingsvormen. Bootcamp heeft mijn leven veranderd!
    Donald van der Werff
  • Het is Esther gelukt om mij plezier te laten beleven in het sporten en mijn gestelde doelen zijn behaald, zonder haar zou me dit nooit gelukt zijn!
    Hanneke Oostendorp

KvK:  56945353 BTW-id: NL001398892B63 Melisseweg 17F 9731 BM Groningen E-mail: info@thebodybuddy.nl tel: 06-21448196