The Body Buddy - Ik eet heel weinig, maar ik val niet af

6nov.2016 bootcamp Kardinge Esther de Boer klein formaat LSfotografie 43

 

 

fietsen is gezond dus eet meer fiets

 

"Ik eet heel weinig"….

En ik ga je uitleggen dat deze zin niet heel veel zegt.

Heb jij het gevoel dat je weinig eet? Of heb jij andere mensen dit horen zeggen? Mensen om je heen die willen afvallen, waarbij het niet al te voortvarend gaat en die zeggen: ‘ik val niet af, maar ik eet al HEEL weinig’.

Er zijn zoveel vragen te stellen, als iemand dit zegt. Eet je 1 keer of 5 keer op een dag, of daar tussenin of vaker? Eet je kleine porties en wat zijn in jouw ogen kleine porties? Eet je weinig koolhydraten of eet je weinig vetten? Wat is voor jou weinig? Eet je minder dan je voorheen deed, noem je het daarom weinig? Heb je geen verzadigd gevoel, is dat weinig? Wat drink je trouwens?

Eerst is het dus handig om te analyseren wat weinig is. En dit is voor elk persoon anders.

Op het eerste oog kan dit voorbeeld weinig lijken op een dag:

> Ontbijt: 1 avocado en 1 beker melk
> Lunch: 3 boterhammen met pindakaas en boter
> Tussendoor: 2 stukjes chocolade
> Diner: Pasta met gehakt, groenten en saus
> Avondsnack: 2 handjes noten
Drinken gedurende de dag: thee en koffie zonder suiker en water.

Dit kan maar zo 2600 calorieën zijn (ligt eraan hoeveel grammen je van alle producten gebruikt).

Wat ik hiermee wil zeggen, het ligt er compleet aan welke producten en hoeveel gram je eet en drinkt of je weinig calorieën binnenkrijgt.

Je kan met producten het gevoel hebben dat je weinig eet, maar toch heel veel energie (lees: calorieën) binnenkrijgen. Veel energie binnenkrijgen is vaak het geval met producten met 'lege calorieën. Hieronder vallen: koek, snoep, chocolade, ijs, taart, frituursnacks, etc. Weinig vitamines, vezels en mineralen, maar bordevol calorieën. 

Het meest gerichte antwoord of iemand ‘weinig eet en drinkt’ krijg je als je gaat kijken naar de energie in voeding en de energie (calorieën) die we verbranden. Met het antwoord komt ook direct de oplossing naar boven; waarom degene weinig afvalt, maar zeker niet weinig calorieën binnenkrijgt.

Er zijn mensen die denken dat je lichaam alleen energie verbrandt als je beweegt en sport. En dat we in een soort 'spaarstand' komen als we te weinig eten. (En met te weinig eten bedoel ik dan: 'te weinig calorieën'. En hier bedoel ik mee: minder calorieën eten en drinken dan we verbranden).

Dit is NIET waar! Je lichaam is een continue draaiende machine. Als je lichaam in rust verkeert, hebben al je organen voortdurend energie nodig om te fucntioneren.

Je verbranding gemiddeld per dag:

> Lever: 200 kcal per dag
> Longen: 200 kcal per dag
> Hersenen: 400 kcal per dag
> Nieren: 400 kcal per dag

Dus zolang je niet dood bent, verbrand je sowieso 1200 calorieën op een dag.

> Vetweefsel: 4,5 kcal per kilogram per dag
> Spieren: 13 kcal per kilogram per dag

En dan ligt het eraan hoeveel spieren en vet je hebt, daar verbrandt je dan dus ook nog het een en ander mee.

Kortom, de spaarstand en ‘ik eet weinig, maar ik val niet af’ is leuk bedachte bullshit.

Vraag maar aan de mensen in de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen, of bijvoorbeeld aan mensen met anorexia. Zij bleven en blijven afvallen. Je kunt tot de dood toe blijven afvallen.

Het bestaat simpelweg niet dat je ‘te weinig calorieën eet en niet afvalt’.

Je kunt denken dat je te weinig eet, maar in feite maak je dan niet de juiste keuzes.

Geloof mij, je kunt elke dag lekker goed vol zitten en prima afvallen.

Calorieën, je hoeft ze niet te tellen, maar ze tellen wel!

Ik begrijp heel goed dat mensen niet dag in dag uit willen bijhouden hoeveel energie ze binnenkrijgen en verbranden. Het is tijdrovend en kan obsessief gedrag creëren. Als je er wel voor kiest en CONSEQUENT doet, dan weet je zeker dat je het resultaat boekt dat je voor ogen hebt! Echt waar, resultaat is een feit!

Hoe weet je hoeveel calorieën jij mag eten en drinken om op gewicht te blijven? Dat bereken je met de Harris Benedict Formule (Klik op de link). Het ligt aan je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en hoeveel je beweegt op je werk, overdag, hoeveel je sport, hoe vaak je poetst, hoe vaak je fietst, hoe lang je per dag staat, etc. kortom je bewegingsactiviteit. Vervolgens kijk je naar je doel en wat realistisch is. Je moet gemiddeld 7000 calorieën winst boeken om 1 kilo af te vallen. Dus wil je een kilo per week afvallen dan is het nodig om 1000 kcal per dag winst te boeken. Mag jij 2000 calorieën per dag om op gewicht te blijven dan is 1 kilo per week afvallen (dus 1000 kcal per dag eten en drinken) geen realistisch doel, want je hersenen, longen etc. hebben de eerste energie die je tot je neemt nodig om te functioneren. Zet een realistisch doel op papier en streef daarnaar.

Tel je de calorieën dan is het ook echt 100% tellen. Een banaan kan 80 calorieën zijn, maar een grote banaan is zo 130 calorieën. Een handje noten kan 150 maar ook 350 calorieën zijn. Een keukenweegschaal is een must als je telt. Even dat koekje niet meerekenen, of die 2 biertjes niet meetellen… tja, dan ben je niet consequent en klopt je berekening niet.

Maar zoals ik al zei, je hoeft de calorieën niet te tellen. Je hoeft niet te weten hoeveel calorieën jij nu binnenkrijgt, hoeveel je nodig hebt, hoeveel je minder moet eten en drinken om af te vallen, hoeveel je er verbrandt en hoeveel je er meer gaat verbranden als je meer gaat sporten.

Maar je moet wel weten dat het hier wel alles mee te maken heeft!

Als je het gevoel hebt dat je weinig eet, maar niet van plan bent om andere producten te eten en te drinken. Dan is het een kwestie van kleinere porties tot je te nemen. Stel je voor dat je op hetzelfde gewicht blijft, je eet en drinkt 5 keer op een dag, en van nu af aan ga je al je porties met 10% verminderen. Dan ga je langzaam afvallen.

Je kunt er ook voor kiezen om andere producten te eten en te drinken, producten met veel vitamines, mineralen en vezels, maar relatief weinig calorieën. Zoals het voorbeeld hierboven. In plaatst van 3 boterhammen met pindakaas en boter (ongeveer 645 calorieën) neemt degene bijvoorbeeld: 1 boterham met boter en een plakje kipfilet, 1 gekookt ei, 200 gram wortel, 200 gram komkommer en 100 gram snoeptomaatjes (ongeveer 350 calorieën). En dat kan ook met de andere eetmomenten, andere keuzes, voller gevoel.

Hierboven staat het woord consequent dikgedrukt, daar draait het om als het gaat om resultaat.

Want stel je voor dat persoon X wel of geen calorieën telt, zij wil heel graag 5 kilo afvallen. Het blijkt dat ze (als je het wel berekend) 2000 calorieën per dag mag eten en drinken om op gewicht te blijven. Ze eet de ene dag 2000 kcal, de dag erna 1500, de dag daarna 2500, ze baalt en eet de dag daarop 1000, maar de dag erna heeft ze veel honger en eet 3000 kcal, gemiddeld is dit 2000 kcal. Ze beweegt in die week evenveel als normaal, dus valt ze niet af.

In bovenstaande stuk tekst heb ik het voornamelijk over voeding. Sporten en meer bewegen is geweldig! Zeker consequent doen! Je pezen, spieren en banden worden sterker zodat je minder snel botten breekt, je word fysiek sterker, mentaal sterker, je krijgt spieren, je kan het lichaam 'shapen', het is gezellig etc. 

Maar even een voorbeeldje: Als ik net als de gemiddelde Nederlander 1 of 2 keer per week zou sporten dan zou ik met mijn lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en die bewegingsactiviteiten 1900 calorieën per dag verbranden. Ik sport 10 tot 14 uur in de week en nu verbrand ik 2500 calorieën per dag.

Heb jij dat er voorover... consequent 10 uur per week meer sporten/bewegen dan wat je nu doet om 600 calorieën per dag extra te mogen eten?

Ik schrijf dus over het aanpakken van de voeding, want dit is 10 keer meer effectief!

Kortom, consequent (minder calorieën eten en drinken en of meer bewegen) is de sleutel tot succes!

Vragen? Stuur mij gerust een mailtje.

Vond je dit interessant, dan is deze blog ook tof:
Jij weet niet hoeveel je eet




  • Esther is een super leuke meid, die je stimuleert om door te gaan, en daarnaast geeft ze ook goede begeleiding. Ze weet precies waar ze mee bezig is, en je ziet aan alles dat ze het met passie doet.
    Femke Thole
  • Esther de Boer bezit alle kwaliteiten van een goede trainer. Haar trainingen zitten perfect in elkaar, vol variatie in oefeningen en trainingsvormen. Bootcamp heeft mijn leven veranderd!
    Donald van der Werff
  • Het is Esther gelukt om mij plezier te laten beleven in het sporten en mijn gestelde doelen zijn behaald, zonder haar zou me dit nooit gelukt zijn!
    Hanneke Oostendorp

KvK:  56945353 BTW-id: NL001398892B63 Melisseweg 17F 9731 BM Groningen E-mail: info@thebodybuddy.nl tel: 06-21448196