The Body Buddy - BED. En nee ik heb het niet over slapen.

6nov.2016 bootcamp Kardinge Esther de Boer klein formaat LSfotografie 43

 

 

Elke dag begeleid ik voornamelijk dames, maar ook heren om fysiek sterker, fitter en energieker te worden. Met het resultaat dat zij daarnaast ook mentaal sterker en fitter zijn. Vaak is het een kwestie van een ander voedingspatroon aannemen en meer bewegen. Maar steeds vaker krijg ik te maken met mensen met het Binge Eating Disorder (BED) of Compulsive Overeating (dwangmatig eten).

Bij beide stoornissen is er sprake van onbeheersbare eetbuien. Het verschil tussen deze twee is dat er bij BED sprake is van vreetbuien, waarbij zeer grote hoeveelheden in één keer worden gegeten (pakken koekjes, repen chocolade, zakken chips), terwijl bij Compulsive Overeating er sprake is van een meer gelijkmatige spreiding van veel voedsel over de dag.

Volgens inschattingen hebben 23.000 Nederlanders Boulimia, 6000 Nederlanders Anorexia en 160.000 Nederlanders een eetbuistoornis. BED of Compulsive Overeating is dus een groot probleem. Het kan leiden tot gebrek aan essentiële stoffen zoals vitamines en mineralen en het uit balans raken van de natrium/kalium-huishouding.

Je hebt geen eetbuistoornis als je één keer per week een reep chocolade eet, als je elk weekend een zak chips leeg eet, als je zo nu en dan 'los' gaat met voeding. Een eetbuistoornis is heel heftig. Je hebt echt wekelijks (of vaker) onbeheersbare eetbuien, tijdens zo'n eetbui ben je de controle over jezelf kwijt, je moet en zal naar de winkel gaan, je wilt alles in één keer opeten, de eetbuien worden niet gecompenseerd zoals bij boulimia, je eet tijdens zo'n bui veel sneller dan normaal, je eet door totdat je propvol zit, je voelt je schuldig na de eetbui, je eet in het geheim, het kan je hele leven gaan overheersen.

Er zijn grote nadelen aan deze stoornis. Het kan leiden tot het niet meer goed aanvoelen of je honger hebt of niet, problemen met het gebit, hoge bloeddruk, overgewicht, chronische vermoeidheid, darmkrampen en buikpijn, last van gewrichten.

Mensen vertellen mij dit niet vaak in een intakegesprek, maar gaandeweg de coachingstrajecten worden mensen meer open. Ze spreken vaak over emotie-eten. We hebben de hele dag door emoties: blij, boos, verdrietig etc. Dus ja, daar kan alles onder geschoven worden. Na de vele gesprekken kan ik wel zeggen dat het te maken heeft met controle, onzekerheid, perfectionisme, eenzaamheid e.d. maar ik noem het geen emotie-eten.

Elke dag, op elk moment, elke minuut, zelfs elke seconde heb jij de keuze om iets anders te doen in je leven. Ongeacht je verleden of het heden. Jij kan op elk moment wanneer jij wilt bepalen wat je met je leven wilt doen en wat je wilt bereiken. Hoe moeilijk het ook is, jij kan heel streng tegen jezelf zijn en zeggen dat je vanaf nu stopt met de eetbuien. Je hoeft er niet klaar voor te zijn in je hoofd. Want je brein is er nooit klaar voor, die wil comfort, je brein wil dat je blijft doen wat je altijd al deed. Wees sterk en blijf volhouden! Lukt het niet alleen, praat er met iemand over. Neem iemand in vertrouwen, hoe moeilijk het ook is. Schaam je niet, maar zoek samen naar een oplossing.

Ik heb mensen geholpen hier vanaf te komen door een duidelijk doel te stellen, de 'waarom' duidelijk te formuleren, door samen actie te ondernemen, door coaching, door te werken met tegenprestaties en beloningen. Maar het is ook wel eens nodig om mensen door te sturen naar een hypnotherapeut of arts.

Na vele gesprekken kan ik een mega lange lijst met voordelen met je delen.
De voordelen van het stoppen met de eetbuien:

> Beter voor de gezondheid
> Minder kans op diabetes type-2
> Minder last van de darmen
> Minder kans op bepaalde kankersoorten
> Minder buikvet
> Veel meer energie
> Meer energie om te trainen
> Meer energie gedurende de dag
> Slank zijn
> Niet dik zijn
> Meer zin om andere dingen te doen
> Veel gelukkiger
> Meer controle over je eigen leven
> Veel meer producten eten met goede voedingsstoffen
> Veel zelfverzekerder
> Eerlijker naar jezelf en anderen
> Geen buikpijn meer
> Veel lekkerder in je vel
> Niet meer misselijk
> Niet meer balen
> Integer naar jezelf
> Niet meer schuldig voelen
> Het reptielenbrein overwinnen
> Elke maandag opnieuw beginnen kost veel negatieve energie
> Beter voor de tanden
> Beter voor de huid
> Strakke T-shirts weer aan
> Niet meer zenuwachtig in de winkel om je heen kijken of je bekenden ziet
> Je bent mooier
> Je bent knapper
> Je bent sneller
> Je bent fitter
> Je bent lichter
> Je bent trotser
> Je bent energieker
> Je bent gezonder
> Je bent stralender
> Je hebt meer balans
> Het is veel goedkoper
> Een stabiele bloedsuikerspiegel
> Je hebt meer tijd over
> Je hoofd is meer ontspannen
> Je lichaam is meer ontspannen
> Je laat aan jezelf zien dat jij het kan
> Je laat aan anderen zien dat jij het kan
> Het resultaat zorgt voor motivatie om door te gaan.

 

 

  • Esther is een super leuke meid, die je stimuleert om door te gaan, en daarnaast geeft ze ook goede begeleiding. Ze weet precies waar ze mee bezig is, en je ziet aan alles dat ze het met passie doet.
    Femke Thole
  • Esther de Boer bezit alle kwaliteiten van een goede trainer. Haar trainingen zitten perfect in elkaar, vol variatie in oefeningen en trainingsvormen. Bootcamp heeft mijn leven veranderd!
    Donald van der Werff
  • Het is Esther gelukt om mij plezier te laten beleven in het sporten en mijn gestelde doelen zijn behaald, zonder haar zou me dit nooit gelukt zijn!
    Hanneke Oostendorp

KvK:  56945353 BTW-id: NL001398892B63 Melisseweg 17F 9731 BM Groningen E-mail: info@thebodybuddy.nl tel: 06-21448196